Nasi uczniowie odwiedzili Kino Meduza, by obejrzeć film dokumentalny „Cały ten cukier”. Dowiedzieli się z niego, że kaloria kalorii nierówna i że wszechobecny cukier w znacznie większym stopniu jest powodem otyłości, niż tłuszcz. A koncernom spożywczym wcale nie zależy, by taką wiedzę ujawniać.
Filmowy projekt edukacyjny
„Cały ten cukier” w reż. D. Gameau to film, który obnaża prawdę o tzw. zdrowym jedzeniu i opowiada o problemach przemysłu cukrowniczego. Film wywołał rewolucję w Australii i przerodził się w gigantyczny edukacyjny projekt. Na stronie filmu można odnaleźć wiele ciekawych pomysłów na zajęcia, przepisów kulinarnych na niskocukrowe potrawy, a nawet aplikację liczącą za nas ilość cukru w najpopularniejszych produktach. Film otrzymał nagrodę AACTA Award dla najlepszego pełnometrażowego filmu dokumentalnego przyznaną przez Australijski Instytut Filmowy oraz nominację dla najlepszego pełnometrażowego dokumentu na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Edynburgu.
Cukier zamiast tłuszczu
Podobno kobiecie wystarczy 6, a mężczyźnie 9 kostek cukru dziennie! Żeby dowiedzieć się, ile cukru znajduje się w danym produkcie należy zawartość w gramach podzielić przez 4. I tak np. w 1 litrze coca-coli znajduje się około 106 g cukru, a to aż 26 kostek cukru!
Najbardziej podstępne są produkty LIGHT! Niestety po usunięciu części tłuszczu dany produkt traci smak. Producenci znaleźli jednak środek zastępczy – CUKIER. Cukier dodawany jest do wielu produktów. Lody, czekolada i słodkie napoje to oczywistość. Ale cukier jest czasami tam, gdzie się go nie spodziewamy. Ketchup, jogurty LIGHT, płatki śniadaniowe fitness, batoniki dostarczające energii, woda o różnych smakach!
Cukier jak narkotyk
Regularne spożywanie nadmiaru cukru prowadzi do powstania wielu chorób układu pokarmowego i układu krążenia. Pogarsza się ogólne samopoczucie, występują wahania nastroju. Zmienia się nasz wygląd. Pojawia się tzw. ‘oponka’ na brzuchu, a nasza twarz jest ‘nalana’. Nasze zęby dopada próchnica! Cukier uzależnia, bardziej niż typowe używki. ‘Przyjaźń’ z cukrem należy kończyć powoli, stopniowo. Należy się liczyć ze złym samopoczuciem w pierwszej fazie ‘odtruwania’ organizmu. Doskwierać będą: apatia, otępienie, bóle głowy. Finalnie jednak, odczujemy pozytywne skutki rozstania: radość z życia, wspaniałe samopoczucie, piękną skórę, zdrowe zęby, wspaniale pracujące serce i mózg.
Czym zastępować cukier?
Zła wiadomość dla zwolenników cukru brązowego – to wciąż ten sam ZŁY cukier. Są jednak produkty, którymi możemy zastąpić cukier. Należą do nich: słody (ryżowy i jęczmienny), syrop z agawy, ksylitol (cukier brzozowy), stewia, syrop daktylowy, lukrecja, suszone owoce, melasa czy miód.
Warsztaty
Po seansie nasi uczniowie wzięli udział w warsztatach, podczas których dowiedzieli się, jak obliczać zawartość cukru w popularnych produktach.